Metode eficiente de relaxare fizică și psihică: 5 tehnici de practicat acasă

Metode eficiente de relaxare fizică și psihică: 5 tehnici de practicat acasă

Viața noastră de zi cu zi este foarte aglomerată, stresantă și se petrece într-un ritm super accelerat. Grijile cotidiene și situațiile neplăcute ne acaparează viața, uitând astfel să ne bucurăm și să trăim în adevăratul sens al cuvântului. Suprasolicitarea, fie ea fizică, psihică sau emoțională, poate avea efecte adverse foarte grave. Pentru ca asta să nu se întâmple, este foarte important să previi din timp și să îți acorzi acele momente de respiro zilnice.

Atunci când spunem relaxare, ne gândim de obicei la relaxarea fizică. Dar relaxarea nu este doar asta. Relaxarea psihică este cel puțin la fel de importantă ca cea fizică. 

Mulți dintre noi își adresează următoarea întrebare: „Cum scap de stres?” Ești și tu unul dintre noi? Dacă da, citește articolul în continuare pentru a afla 5 tehnici de relaxare fizică și psihică pentru acasă.

Practica Yoga

Yoga este o practică veche, care are ca scop un echilibru perfect între minte, corp și spirit. Pentru a beneficia cât mai mult de pe urma acestei practici, menține cât mai mult fiecare postură (respectând permisiunile propriului corp, bineînțeles). Practica Yoga are beneficii în gestionarea stresului pentru că te (re)echilibrează energetic și te face să îți muți atenția de la problemele cotidiene asupra propriei persoane. Practica Yoga este o metodă de relaxare cu beneficii atât pentru minte, cât și pentru corp. Prin pozițiile acestei practici, mușchii se destind și articulațiile se flexibilizează. Pentru început, poți să încerci câteva poziții simple, cum ar fi poziția Copilului sau Picioarele pe perete. 

Poziția Copilului constă în ducerea bazinului pe călcâie, într-o poziție relaxantă. Apleacă-ți trunchiul înainte și așează-ți fruntea pe podea în fața ta. Extinde-ți brațele, coboară-ți pieptul spre genunchi atât cât poți. Menține poziția, inspiră adânc și pe măsură ce expiri împinge-ți pieptul în genunchi.

Metode eficiente de relaxare fizică și psihică - Breocare.eu
Yoga – Metodă eficientă de relaxare fizică și psihică

Poziția cu picioarele pe perete constă în așezarea posteriorului cât mai aproape de perete și ridicarea picioarelor pe perete, cu genunchii drepți și mâinile întinse în lateral. 

Meditația Mindfulness

Mindfulness înseamnă conștientizarea a tot ceea ce se petrece cu noi în momentul de față. Cu alte cuvinte, prezență conștientă. Meditația Mindfulness nu înseamnă control, ci doar observare a ceea ce se întâmplă în momentul prezent. Prin faptul că ne focusăm pe aici și acum, ne ajută să „uităm” de problema de la birou de azi-dimineață, de deadline-ul de mâine de la ora 12, sau de orice altă problemă stresantă pe care o avem. Să ne concentrăm pe ce se întâmplă aici și acum presupune observarea ritmului cardiac, frecvența respirațiilor, poziția noastră, ce simțim în corp. 

Metode-eficiente-de-relaxare-fizică-și-psihică-Mindfulness-Breocare.eu
Mindfulness – Metodă eficientă de relaxare fizică și psihică

Un prim exercițiu pe care poți să îl faci este o meditație de scanare a corpului de 5 minute. Aceasta presupune să te așezi undeva confortabil (poți să te întinzi pe podea). Închide ochii și încearcă să îți relaxezi corpul cât mai mult posibil. Îndreaptă-ți atenția conștient și cu blândețe asupra corpului tău. Observă cum se simte acesta. Ce partea a corpului tău se simte confortabil? Dar inconfortabil? Petrece 1-2 minute explorând asta. Îndreaptă-ți atenția acum asupra fiecărei părți a corpului tău. Poți să începi să faci această scanare mentală a senzațiilor din fiecare parte a corpului tău începând de la cap și terminând la picioare. Ce senzații simți în zona capului, umerilor, cefei, mâinilor, abdomenului, coapselor, gambelor, tălpilor…? S-ar putea să simți tensiune, presiune, durere, furnicături sau amorțeli, iar acest lucru este normal și în regulă. Nu încerca să schimbi nimic din ceea ce observi. Doar observă și acceptă. 

Exerciții de respirație

Exercițiile de respirație sunt unele dintre cele mai eficiente metode de relaxare. Aceste exerciții de respirație se fac în diverși timp, dar tot timpul este important să inspirați pe nas și să expirați pe gură. 

Un exercițiu de respirație presupune inspirație 5 secunde, ținere de aer în piept 5 secunde, expirație 5 secunde, nu facem nimic 5 secunde. Această respirație în 4 timpi se repetă până când simți că ești mai relaxat și mai puțin stresat. 

Un alt exercițiu de respirație este respirația abdominală, care presupune să te așezi în pat, cu o mână pe piept și cealaltă pe abdomenul inferior. Inspiră adânc pe nas, astfel încât diafragmul (principalul mușchi respirator) să creeze o expansiune a plămânilor (fără ca pieptul să se ridice, ci abdomenul să se umple de aer). 

Masajul

Atunci când spunem stres la nivel fizic, ne referim la tensiunea și contracturile musculare pe care la simțim. Răspunsul de relaxare este un răspuns involuntar, dar previzibil al sistemului nervos la tehnicile de masaj și atingere. Masajul este cel care reduce anxietatea, stresul, oboseala, durerile de spate sau musculare, gâtul înțepenit precum și toată tensiunea acumulată în timpul unei zile. Prin masaj se stimulează sistemul imunitar, se echilibrează energia vitală a organismului îmbunătățind astfel calitatea vieții, crește serotonina, substanța chimică din organism care are un rol hotărâtor în emoții și gânduri. Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, tratează insomniile, oboseala și anxietatea. 

O ședință de masaj nu trebuie făcută tot timpul la un centru spa. Poți să își creezi și tu, acasă, o rutină de masaj de care să te bucuri și care să te relaxeze cu ajutorul aparatelor de masaj portabile de la Breo©.

Din cauza poziției de la birou zilnice, contracturile cele mai dureroase se formează în jurul cefei, gâtului și umerilor. 

Perna pentru masajul gâtului iNeck Air 2 de la Breo

Perna pentru masajul gatului iNeck Air 2 de la Breo
Perna pentru masajul gatului iNeck Air 2 de la Breo

Acest aparat va deveni gadget-ul tău preferat. Nu numai că vei beneficia de un masaj intens, dar aparatul se și încălzește până la 45°C, asigurând o decontracturare mult mai eficientă și relaxantă. Ajută la eliberarea stresului acumulat peste zi și îmbunătățește circulația sanguină în zona cervicală.

Acest aparat are un design ergonomic, ceea ce îl face și perfect pentru călătoriile tale viitoare. Te va ajuta să te odihnești și să te relaxezi profund pe drum, bucurându-te de prima zi de vacanță, nu petrecând-o dormind. 

Dispozitiv pentru masajul scalpului iScalp Mini de la Breo

Masajul scalpului este, poate, cel mai relaxant masaj de care poți să ai parte. iScalp Mini are 96 de puncte de contact, imitând atingerea umană. Acest aparat te ajută să te relaxezi profund, stimulează activitatea celulară și circulația sanguină, și ajută în procesul de încetinire a căderii părului. 

Dispozitiv pentru masajul scalpului iScalp Mini de la Breo Breo Care
Dispozitiv pentru masajul scalpului iScalp Mini de la Breo Breo Care

Acest aparat poate fi folosit și sub duș, dar și pentru a masa alte părți ale corpului. Poți să îl folosești și pentru masajul brațelor, picioarelor, sau chiar spatelui. Este relativ mic, perfect pentru a-l lua cu tine peste tot în geantă. 

Aparat pentru masajul ochilor iSee M de la Breo

Petrecând atâta timp pe device-uri într-o zi, ne obosim ochii. Pe lângă asta, stresul crește sensibilitatea la lumină, poate provoca vedere încețoșată și uscarea sau umezirea excesivă a acestora. 

Aparatul de masaj iSee M ajută în ameliorarea migrenelor, managementului stresului, elimină senzația de ochi obosiți și oferă o relaxare profundă în timp record cu ajutorul celor 3 nivele de presiune și temperatura reglabilă a dispozitivului. 

Relaxarea musculară progresivă – Metoda Jacobson

Această tehnică de relaxare constă în încordarea și destinderea grupelor de mușchi alternativ, eliberând astfel tensiunea acumulată din emoțiile negative și stresul de peste zi. Scăpând de rigiditatea fizică se obține și o destindere psihică. Această metodă de relaxare poate fi folosită stând pe un scaun cu spatele drept sau întins în pat. Înainte de a începe efectiv această tehnică, respiră abdominal pentru 2-3 minute. Pentru fiecare grupă musculară încordezi timp de 5 secunde și relaxezi instantaneu. Fă câte o pauză de 10 secunde între grupele de mușchi pentru a putea conștientiza starea de relaxare. Repetă ciclul de încordare și relaxare de câte ori crezi că este necesar, până îți simți toți mușchii relaxați. 

Metoda de relaxare Jacobson - Breo
Metoda de relaxare Jacobson – Breo

Ridică degetele de la picioare cât de mult poți și menține pentru câteva secunde, apoi relaxează. Trage degetele de la picioare și talpa spre tine cât de mult poți pentru a încorda gamba. Tensionează coapsele apăsând genunchii unul de altul ca și cum ai ține o monedă între ei. Ridică bazinul, trăgându-l în față pentru a tensiona mușchii fesieri. Strânge pumnul tare și adu-l spre interior de la încheietură pentru a încorda palmele și antebrațele. Încordează abdomenul sugând burta. Tensionează spatele trăgând de umeri în spate încercând să faci omoplații să se atingă. Tensionează mușchii pieptului prin tragerea aerului în piept și menținându-l câteva secunde înainte să îi dai drumul. Ridică umerii în încercarea de ați atinge urechile pentru a-i încorda. Lasă capul pe spate pentru câteva secunde și după revino cu el în poziție normală pentru a tensiona gâtul. Deschide gura larg și simte tensiunea maxilarului. Când maxilarul este relaxat, buzele sunt întredeschise. Apăsă cu limba în cerul gurii, simțind tensiunea din spatele gurii. Presează buzele una de alta și strângele în forma de O. Strânge pleoapele cât poți de tare și apoi relaxează. Ridică sprâncenele cât de sus poți. După ce relaxezi, încruntă-te, strângând sprâncenele spre baza nasului. La sfârșit, mai respiră abdominal pentru încă 2-3 minute. 

Încearcă să încorporezi una dintre metodele de mai sus în rutina ta zilnică pentru a combate stresul și efectele sale adverse, și pentru a te simți mai bine și mai relaxat, putând astfel să te bucuri mai mult de viață și de tot ceea ce are de oferit aceasta. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Intră în cont
Închide
Coș (0)

Nu ai niciun produs în coș. Nu ai niciun produs în coș.




Limbă